Flora & Fauna van der Galiën   
QuickScan, Rapportage & Advisering
 

Werkzaamheden

 

 

Zoals eerder vermeld gaan we in de meeste gevallen beginnen met een QuickScan. Deze QuickScan bestaat uit twee onderdelen, namelijk; de zogenaamde bureau-inventarisatie en een inspectie op projectlocatie (veldinspectie). Tijdens de bureau-inventarisatie wordt gekeken welke beschermde soorten aanwezig kunnen zijn. Met deze uitkomst gaan we vervolgens op locatie kijken wat er zich daadwerkelijk afspeelt en of de gegevens, zoals verkregen tijdens de bureau-inventarisatie, kloppend zijn. Uit deze beide delen maken we een rapportage op met een bijbehorend advies. In de meeste gevallen is deze QuickScan voldoende voor het geven van een passend advies ten aanzien van de werkzaamheden die uitgevoerd dienen te worden.
Tijdens het veldbezoek wordt er o.a. aandacht besteed aan uitwerpselen, vraat-, graaf- en krabkenmerken, maar ook hoe het te inventariseren gebied/object is ingericht. Oftewel, hoe lucratief kan het voor bepaalde soorten zijn om daar te verblijven. Na deze ronde in het veld kan het voorkomen dat er nog onduidelijkheden zijn en/of dat er één of meerdere soorten zijn aangetroffen die alleen maar op soortgroep gespecificeerd konden worden. Voor het uitzoeken naar de juiste specifieke soort kan dan nog gebruik worden gemaakt van een vervolgonderzoek zoals:

 

- Camera onderzoek (gebruik maken van wildcamera, cameraval zoals mostella etc.)
- Vleermuis onderzoek (gebruik makende van batdetector, warmtebeeldkijker)
- Vallen onderzoek* (bijv. muizen in levende vallen lokken en daarna determineren naar soort)
- Vang methode* (bijv. reptielen en amfibieën in poel)
* Uiteraard worden bij alle methodes de dieren levend gevangen en teruggeplaatst, zoals dat ook volgens de wet verplicht is. Daarnaast worden de onderzoeken alleen uitgevoerd volgens de wettelijk geldende protocollen.

 

Materialen zijn, voor zowel het uitvoeren van een QuickScan als bij een vervolgonderzoek, van essentieel belang om goed te kunnen beoordelen welke soorten eventueel gebruik maken van een bepaalde planlocatie.
Normaliter zal bij een QuickScan een verrekijker, zaklamp, fotocamera, ladder (telescopisch), vakliteratuur en natuurlijk het eerder uitgevoerde bureauonderzoek, voldoende zijn om het veldonderzoek te kunnen uitvoeren.
Tevens maakt Flora & Fauna van der Galiën gebruik van verschillende batdetectors, zoals de “Elekon Batlogger M2” met GPS en opname functie, maar daarnaast ook de “Elekon Batscanner Stereo” als handscanner. Verder wordt de warmtebeeldkijker “HikMicro Falcon FQ35 en Lynx Pro LH25” gebruikt voor onder andere het lokaliseren van eventuele verblijfplaatsen van bijvoorbeeld zwermende Vleermuizen.
Vervolgonderzoeken naar bijvoorbeeld de Vleermuis, Huismus en Gierzwaluw worden uiteraard ook door Flora & Fauna van der Galiën verricht.


NIEUW
* Wij hebben sinds eind 2021 een goede samenwerking met een bedrijf dat gespecialiseerd is in alles wat met asbest en Chroom-6 te maken heeft. Zie onder "Asbestinventarisatie" op deze site voor meer informatie over deze vorm van samenwerking.